Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyafajták

 Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olaszpásztorkutya. Nemes vonalú, erőteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájőrző kutyája.

 

 

Az affenpinscher (Majompincs) az egyik legrégebbi, változatlan német kutyafajta. Eredetileg patkány- ill. egérvadászatra tenyésztették. Korábbi megjelenése - Albrecht Dürerábrázolásában - az általunk ismerthez teljesen hasonló kinézetet mutatott. Az affenpinscher korábban sokféle színben és mintátatban létezett, a világos sárgától a vöröses vagy szürkés árnyalaton keresztül egészen a a kékesszürkéig és feketéig, részben fehér foltokkal.

Marmagasság: A kanoknak és a szukáknak is 25-30 cm között van

 

Az afgán agár eredeti neve: Tāzī (Arabul: تازی) Az afgánok szerint olyan ősi faja, hogy már Noé is felvette a bárkájába a "tázisz"-t, ahogy eredetileg hívják. A pasutok (afgán hegyi törzs) antilop, vadkecske, vadjuh, és ragadozók vadászatára használják. Talán az egyetlen afgán fajta, melyet hegyi vadászatokra, sőt teherhordára is befognak. Az eredeti típus lényegesen eltér a mai luxusfajtától.

 

Az afrikai oroszlánkutya (Rhodesian Ridgeback) Zimbabwe állam területéről származik. Jelenleg a Rodéziai Ridgeback az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából származó őshonos fajta. Sokáig vadon élő, falkában kóborló, embert kerülő fajta volt, amit később dél-afrikai telepesek háziasítottak. Termetes, izmos kutya. Feje háromszög alakú, keskeny, melyet nagy lógó fülei kereteznek. Végtagjai egyenesek, erősek. Nagyon jó futó, farkát lelógatva tartja. Sárgás-vöröses szőrzetének különlegessége a gerinc vonalán a fartól egészen a fejig húzódó szőrbarázda, amely a testszőrzettel ellentétesen nő.

 

Yorkshire grófság Aire folyója a legelőkkel tarkított Pennine-hegységben ered, és egy szénben gazdag iparvidéken, az Aire völgyében folyik tovább, majd az Ouse-ba torkollik, utolsó 60 kilométerén hajózhatóvá szélesedve. Az itt élő bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedőknek olyan egyszerű, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szüksége, melyet bármilyen célra megbízhatóan alkalmazhattak, mely egyaránt volt kiváló vadász szárazon és vízen, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A fajta kialakítása során valószínűleg felhasználták többek között azotterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sőt talán a gordon szettert is, színe és apportkészsége miatt. Idővel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutyaállomány, és a kialakulóban lévő, sokoldalú és megbízható új munkakutya egyre távolabbi tájakon is hívekre talált. 

 

 

Az akita vagy akita inu (秋田犬), gyakran az írásjegy másik olvasata szerint akita ken) egyJapánból származó kutyafajta. Neve az Akita nevű japán tartomány és az inu (japánul -kutya) szóból tevődik össze. Nevezik még Matagi inu-nak a medvevadász múltja után. Az Akita a szamurájok kutyája volt, japánban az egészség és a jólét jelképe. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát. Az amerikai akita nagyobb vaskosabb fajta, sötétebb fejjel.

Több néven is ismeretes: - japán akita - akita inu - matagi inu

 

Az alaszkai malamut egyike a kevés eszkimó (inuit) szánhúzó kutyafajtának, amely túlélte az idők viharait. Magyarországon elsősorban házikedvencként tartják.

 

 

Az amerikai buldog története mentes a megszokott „sikersztoriktól”. Ez a kemény munkában edzett kutyafajta a mai napig a Nemzetközi Kynológiai Szövetség (FCI) által el nem ismert fajták közé tartozik, holott eredete a régmúltba nyúlik vissza.

 

 

Amerikai cocker spániel
Ma az egész világon kedvelt, bár meglehetősen kényessé vált fajta. Bármely "vadászkutya" -színben előfordulhat.Az angol cocker spánielnél kisebb, érdekes megjelenésű kutya. Feje szögletes, arcorri része széles. Szeme sötétbarna. Füle hosszú, lelóg; selymes, dús szőr borítja. Végtagjai rövidek, vaskosak, párhuzamosak, egyenesek.
 
Amerikai eszkimókutya
Kialakulása az 1900-as évekre tehető. A német spiccből kialakított fajta. Az amerikai tenyésztők az egyszínű, fehér példányokat részesítették előnyben, így ennek a színváltozatnak tiszta vonalban való előállítására törekedtek.
 
Amerikai pittbull terier

Az angol staffordshire bullterrier változata. A fajtát az UKC 1898-ban, az AKC 1936-ban ismerte el. Az FCI nem ismeri el.

 Az amerikai staffordshire terrier egy közepes méretű, rövid szőrű kutyafajta, melynek eredete Angliába vezethető vissza. A XX. század első felében az amstaff nagy népszerűségnek örvendett és az Amerikai Kennel Klub (AKC) 1936-ban elismerte és regisztrálta őket staffordshire terrier néven.

 

Az angol agár régi kutyafajta, az egyiptomi domborműveken már a IV. dinasztia korában is ábrázoltak hasonló kutyákat. Napjainkban is ismert változatát Angliában tenyésztették ki. Angol neve: Greyhound.